Terapia Nupun palvelut

Terapia Nuppu on erikoistunut lasten ja nuorten toimintaterapiaan sekä sensorisen integraation terapiaan. Viihtyisä vastaanottomme sijaitsee Keuruulla ja toimimme myös asiakkaan kotona tai muussa toimintaympäristössä 70 km säteellä lähikunnissa.

Lapsi harjoittelee pukemista toimintaterapiassa

Toimintaterapia

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jonka tavoitteena on tukea ja edistää asiakkaan itsenäisyyttä toimia omassa arjessaan sekä osallistumisessa hänelle tärkeisiin toimintoihin. Toimintaterapia perustuu terapeutin ja asiakkaan sekä ympäristön väliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen käyttäen asiakkaalle merkityksellistä toimintaa. Toimintaterapiassa kehitetään esimerkiksi valmiuksia ja taitoja, joita asiakas tarvitsee arkielämässään ja pohditaan ympäristön muokkaamista siten, että asiakas pystyy siinä paremmin toimimaan. Toimintaterapiaa voi toteutua asiakkaan omassa toimintaympäristössä ja/tai vastaanotolla. 

Toimintaterapiajaksojen pituudet vaihtelevat muutamasta ohjauksellisesta tapaamisesta aina vuosia kestäviin pitkiin ja tiiviisiin terapiasuhteisiin. Jakso sisältää yleensä alkuarvioinnin, terapian tavoitteiden laatimisen yhdessä asiakkaan ja hänen lähiaikuistensa kanssa, varsinaiset terapiatapaamiset sekä jakson loppuarvioinnin. Terapiajakson päätteeksi laaditaan toimintaterapiapalaute. Yhden terapiakerran kesto on 45-90 minuuttia. 

Lisätietoja toimintaterapiasta voit lukea Toimintaterapeuttiliiton sivuilta.

SI-terapia vastaanotto Keuruulla

SI-terapia

Kun aistitiedon käsittelyssä eli sensorisessa integraatiossa on vaikeuksia, voi lapsella olla esimerkiksi haasteita oppia uusia motorisia taitoja, osallistua leikkiin tai hän voi reagoida erilaisiin aistimuksiin yli- tai aliherkästi. Näihin haasteisiin SI-terapia pyrkii vastaamaan.

SI-terapiassa lasta tuetaan osallistumaan yhdessä terapeutin kanssa ideoituun sensomotoriseen leikkiin. Yleensä terapia toteutetaan siihen suunnitelluissa vastaanottotiloissa ja hyödynnetään koko kehon käyttöä vaativissa leikeissä eri aistein tutustuttavissa olevaa ja liikkuvaa välineistöä. Terapeutin tehtävä on tukea ja ohjata lasta sekä muokata toimintaa ja ympäristöä siten, että lapsen leikki on tavoitteellista vaikuttaen aisti-integraatioon. Parhaimmillaan lapsi kuvittelee vain leikkivänsä hauskaa leikkiä, vaikka samalla hänen kehossaan tapahtuu paljon.

SI-terapia on lapsille suunnattua kuntoutusta, jota voi toteuttaa sensorisen integraation teorian ja terapian erikoistumiskoulutuksen käynyt toiminta- tai fysioterapeutti. SI- teoria ja terapia perustuvat amerikkalaisen tohtori A. Jean Ayresin työhön. Sensoriseksi integraatioksi kutsutaan aistitiedon käsittelyä (yhdistäminen, erottelu, tulkinta) keskushermostossa. Kun aivot käsittelevät aistitietoa tehokkaasti, on lapsen reagointi ympäristön ärsykkeisiin tarkoituksenmukaista. Ayresin mukaan varhain kehittyvien ja syntymästä lähtien toimivien kehonaistijärjestelmien (tunto- ja asentoaistin sekä tasapaino- ja liikeaistin) välittämän tiedon käsittely keskushermostossa ja niiden yhteistoiminta näkö- ja kuulojärjestelmien kanssa luo perustan hallitulle toiminnalle ja oppimiselle. 

SI-terapiajakso voi olla lyhyt ohjauksellinen arviointijakso sisältäen vastaanotolla työskentelyä sekä lapsen omassa ympäristössä tapahtuvaa havainnointia ja lähiaikuisten kanssa keskustelua. Näin voidaan kartoittaa tarkemmin kuntoutustarvetta ja aistitiedon käsittelyn haasteita sekä tehdä tarvittavia toimintakykyä ja taitoja mittaavia standardoituja testejä. Varsinaiset terapiajaksot kestävät puolesta vuodesta useaan vuoteen lapsen tarpeiden, tavoitteiden ja kuntoutussuunnitelman mukaisesti. Yhteistyöllä lapsen lähiaikuisten ja ympäristön kanssa on tärkeä rooli. Terapeutti voi auttaa ymmärtämään lapsen aistitiedon käsittelyyn liittyviä haasteita ja yhdessä lähiaikuisten kanssa etsitään keinoja tukea lapsen osallistumista arkiympäristössä. Yhden terapiakerran kesto on yleensä 60 minuuttia. 

Lisätietoja: Sensorisen integraation terapian yhdistys

Kirjallisuusvinkkejä liittyen SI-häiriöön ja terapiaan:

  • J. Ayres. Aistimusten Aallokossa. Sensorisen integraation häiriö ja terapia.

  • Carol Stock Kranowitz. Tahatonta Tohellusta: Sensorisen integraation häiriö lapsen arkielämässä.

Lapsi kurkistaa katosta roikkuvan kankaan sisältä

Toimintaterapia-arviointi

Arvio sisältää 3-5 kertaa tapaamisia, jolloin tehdään tarvittavia standardoituja testejä, havainnoidaan toimintaa/leikkiä vastaanotolla ja arkiympäristössä, haastatellaan lasta ja hänen lähiaikuisiaan ja pyydetään lähiaikuisia tarvittaessa täyttämään kyselylomakkeita. Arviosta laaditaan kirjallinen palaute ja jatkosuositus. Lisäksi loppukeskustelussa voidaan antaa lähiaikuisille ohjausta lapsen tarpeisiin/haasteisiin liittyen. 

Terapia Nupulla käytettävissä olevat arviointimenetelmät: 

  • MAP- Miller Assessment For Preschoolers

  • Strukturoitu sensomotoristen perusvalmiuksien kliininen havainnointi

Lapsi ja aikuinen tekemässä toimintaterapia-arviointia

Terapia Nupun yhteistyökumppanit

  • Oratera Oy, puheterapeutti Riikka Pullola

  • Askelpiste Oy, fysioterapeutti Janna Lehtomäki

  • Musiikkiterapia Jaana Mäkinen

  • Keuruun Kuntoutus Oy, fysioterapeutti Johanna Liiten

  • Toimintaterapia Heidi Kauppinen

  • Vipellä, SI-toimintaterapeutti Virpi Juvonen-Sorri

Terapia Nupun asiakkaaksi?

Terapia Nuppuun voi hakeutua asiakkaaksi Seututerveyskeskuksen Palvelusetelillä (Palse) niin toimintaterapiaan kuin SI-terapiaankin. Paikkatilannetta kannattaa tiedustella etukäteen.

Palvelusetelin saadaksesi sinulle on tehty toimintaterapia-arvio terveyskeskuksen toimesta, myös perheneuvolan kautta voi saada palvelusetelin.

1.3.2021 alkaen Terapia Nuppuun voi hakeutua asiakkaaksi myös Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumuksella. Tällöin kuntoutuksen tarve on arvioitu yleensä erikoissairaanhoidossa tai terveyskeskuksessa. Tiedustele paikkatilannetta etukäteen.

Itsemaksavana on myös mahdollista tulla asiakkaaksi.

Ota yhteyttä